Empreses 03/07/2016

Francesc Font: “No s’entén que, tot i la crisi, les carreres tècniques tinguin menys alumnes”

Conseller delegat de Nubelo, plataforma ‘online’ de treballadors autònoms

Paula Solanas
2 min
Francesc Font:“No s’entén que, tot i la crisi, les carreres tècniques tinguin menys alumnes”

Vau començar captant professionals freelance Competim en un sector més madur, però hi ha hagut una involució a l’hora de buscar feina, amb un munt de portals que funcionen per volum en lloc de qualitat. T’envien de tot sense tenir en compte el teu perfil, i això no té sentit quan els professionals són tan escassos com en el cas dels programadors informàtics. Treballem amb un model transaccional, a través d’una comissió del 10% sobre el salari brut del primer any. En un mercat amb tanta demanda, no pots pretendre que les empreses paguin per avançat ni prometre’ls que ompliràs una oferta de candidats si després no ho compleixes. Nosaltres volem cobrar per feina feta i no generar frustracions. Els grans portals tradicionals han evolucionat poc en els últims anys i no entenen que és difícil englobar tots els sectors en una mateixa experiència. Tot anirà cap a la verticalització i volem ocupar aquesta categoria.

Heu apostat molt pel mercat sud-americà, on teniu el 65% del negoci, però us heu fet enrere a l’hora d’entrar als Estats Units. Estats Units és un mercat molt avançat, en el qual gairebé el 50% de la població ja treballa de freelance, perquè la divisió entre assalariats i autònoms no és tan clara com aquí. No ens interessa de moment, però estem estudiant fer el salt a Europa l’any vinent. De totes maneres, ara mateix només estem a la punta de l’iceberg del potencial de creixement que hi ha a Sud-amèrica. No volem penalitzar aquesta expansió i desvestir un sant per vestir-ne un altre. L’any passat vam tancar amb unes vendes netes de 600.000 euros i esperem acabar el 2016 amb 1,5 milions.

És sorprenent que acabeu de desembarcar a Veneçuela tot i la inestabilitat econòmica. ¿És un moviment oportunista? No ho veig així. Hem trobat una oportunitat dins la brutal crisi interna del país. No estem oferint treballadors més barats a empreses de fora, sinó que responem a una crisi global de talent digital. De fet, la majoria de companyies espanyoles prefereixen contractar a escala local a Espanya perquè els compensa la immediatesa de treballar en la mateixa franja horària. Veneçuela és un país amb bones universitats tècniques i molts treballadors del sector, però les empreses han marxat. Permetem que aquells que no volen sortir del país puguin treballar per empreses de fora amb la tranquil·litat de cobrar un sou sense patir les inclemències de la inflació.

¿Creu que el mercat laboral del futur serà necessàriament més precari que l’actual? Crec que la precarietat es donarà en aquelles categories de professionals que no estiguin formats. Hi ha una sèrie de feines que s’hauran d’automatitzar, i són les que patiran més. És cert que els contractes a distància et fan competir amb més gent, però és més important que la teva professió tingui valor. El mercat laboral a Espanya està malalt des de fa 30 anys. No té explicació que, malgrat la crisi, les carreres tècniques segueixin tenint menys estudiants mentre pugen les ciències socials i les humanitats, on hi ha menys feina. Tot això fa que l’oferta i la demanda siguin més cruels, però no se’ns pot traslladar a nosaltres aquest problema.

stats