ELS MERCATS
Empreses 06/05/2012

França vol Hollande; els mercats, no tant

Blanca Palacián I Millán Vázquez
2 min

Europa s'enfronta a una onada de canvis polítics en els pròxims mesos. El primer de tots, les eleccions que se celebren avui tant a França com a Grècia. Darrere dels comicis francesos s'hi amaga molt més que el nomenament d'un president. S'escull el model d'Europa que volen els ciutadans de la Unió Europea. Europa ha de decidir si vol seguir la doctrina alemanya donant suport al candidat francès Nicolas Sarkozy o si, en canvi, vol un nou model amb el suport de l'ala progressista europea que defensa el candidat socialista Francois Hollande.

El model representat per Angela Merkel i el sector conservador del BCE és el que impera actualment en els ministeris d'economia europeus. Retallades, austeritat, disciplina fiscal, immobilisme del BCE i inflexibilitat a l'hora de negociar els terminis de reducció del dèficit. Aquest model està donant molts maldecaps als governs europeus. Les retallades, sumades al decreixement del PIB, estan sumint en una profunda depressió àmplies zones de la Unió Europea, com Espanya i Itàlia.

Per la seva banda, el candidat a la presidència francesa ofereix una nova visió de la crisi de l'eurozona. Hollande proposa que Europa ampliï els terminis per assolir l'objectiu de dèficit als països amb més dificultats. A més, el candidat socialista proposa que el BCE doni suport a aquelles economies que tinguin problemes per vendre deute al mercat. Finalment, el candidat socialista proposa crear els eurobons per invertir en infraestructures paneuropees que permetin a la UE guanyar cohesió i competitivitat davant d'altres regions.

Les enquestes afirmen que la major part de la població francesa se sent seduïda per la nova visió i la manera d'entendre la crisi que mostra Hollande, de manera que podria convertir-se en el nou inquilí de l'Elisi. Però, sembla que l'opinió dels ciutadans i la dels mercats potser no coincidiran. Als mercats no els agraden els plantejaments del candidat socialista i temen que les seves propostes es tradueixin en més regulació i una devaluació dels actius europeus.

En el cas que avui guanyés Hollande, les borses ho podrien rebre amb fredor i números vermells i les primes de risc podrien disparar-se, ja que els mercats estimaran que Europa tornarà a incomplir els seus compromisos i allargarà una situació de deute que, a ulls dels inversors, és insostenible. Però, un cop descomptat aquest efecte, l'economia podria apuntar de nou al creixement. Utilitzant el BCE per finançar els països i posant horitzons de dèficit creïbles, els mercats europeus es veurien beneficiats, ja que permetrien més flexibilitat a la UE i donarien lloc a objectius assolibles i ajustats a la realitat.

Millán Vázquez i Blanca Palacián són analistes de borsa

stats