A FONS
Empreses 03/03/2013

Firefox planta cara als gegants del mòbil

El nou sistema operatiu per a 'smartphones' desenvolupat per Mozilla pretén canviar un sector dominat fins ara per Google (Android) i Apple (iOS). El seu objectiu? Que l'usuari conservi els seus continguts i les seves aplicacions quan canviï de mòbil

Jordi Sabaté
4 min
Firefox planta cara als gegants del mòbil

César Alierta, el president de Telefónica, va anunciar diumenge passat el naixement del Firefox OS, un nou sistema operatiu per a smartphones . La notícia va provocar un gran impacte en el Mobile World Congress 2013 (MWC), que s'iniciava l'endemà. Alierta no va estalviar atacs a Apple i Google, que dominen el mercat dels telèfons intel·ligents amb els seus sistemes operatius. Les dues companyies concentren la majoria del poder del sector, representat pels dos sistemes operatius que realment compten en la telefonia mòbil: iOS (Apple) i Android (Google).

Sorprenentment, tractant-se del president d'una companyia criticada sovint pel seu gran domini del sector a Espanya, Alierta va ser qui més va aixecar la veu contra el duopoli d'aquestes dues companyies. Segons el president de Telefónica, la irrupció de Firefox OS capgirarà un sector que s'està convertint en la finca privada de les dues empreses, que no donen alternatives als usuaris perquè puguin circular lliurement d'un sistema a un altre.

A què es referia Alierta? Al fet que si tens un telèfon amb Android, tens els teus programes, gratuïts o de pagament, fets a mida del sistema, i passa el mateix quan fas servir iOS. Això impedeix canviar de telèfon lliurement: si passem d'Android a iOS o viceversa, perdem tot el nostre ecosistema d'aplicacions, així com bona part de la nostra informació personal. És una situació que deixa les operadores fora del negoci dels continguts i les aplicacions, però a més a més les fa esclaves de l'èxit de determinats telèfons per poder desenvolupar el seu negoci.

Per exemple, si les operadores subvencionen els iPhone d'Apple o els Galaxy de Samsung, han de doblegar-se a les condicions draconianes del fabricant, però si no els subvencionen, els seus clients -que depenen de l'ecosistema d'aplicacions del seu telèfon- se'n van amb la competència. Telefónica ja ha viscut en pròpia pell a Espanya aquesta realitat i no vol repetir-la en altres mercats. És per això que la companyia ha estat una de les que ha liderat el desenvolupament del Firefox OS, propietat de la fundació Mozilla. La part gràfica del nou sistema operatiu, a més, s'ha dissenyat a Barcelona.

Aliança d'operadores

Telefónica no està sola en la seva lluita contra l'eix Apple-Google. Lidera un important grup d'operadores entre les quals hi ha Deutsche Telekom, Telecom Italia, China Unicom o América Móvil, del poderós Carlos Slim, un dels homes més rics del món. A més, compta amb la promesa de Huawei, ZTE, LG i Sony de fabricar telèfons per a Firefox OS. La seva intenció no és fer telèfons cars ni anar a vendre al primer món, on ja hi ha uns hàbits molt establerts.

Tot i que es vendran mòbils de Firefox a Espanya, per iniciar l'expansió miren a l'Amèrica Llatina, un mercat força verge que té una taxa molt baixa de smartphones per habitant a causa del desfasament entre els preus d'aquests mòbils i el poder adquisitiu dels consumidors. "Busquem crear-hi una oferta de mòbils bons i fiables per menys de 100 dòlars (75 euros) i que comparteixin un sistema estàndard obert, de manera que es pugui canviar de mòbil sense haver de canviar la manera de viure", explica a l'ARA Carlos Domingo, conseller delegat de Telefónica I+D.

Qui avisa no és traïdor

L'anunci de Firefox OS va ser una relativa sorpresa: l'acord per desenvolupar-lo va arribar tot just fa un any, al MWC 2012. Ja llavors totes dues parts van explicar les seves intencions de crear un sistema operatiu que en realitat fos un navegador d'acord amb l'estàndard web HTML 5, i que permetés a l'usuari executar lliurement totes les aplicacions externes que en altres mòbils s'han de descarregar d'una botiga. Explicat senzillament, el que fa Firefox OS és retornar els programes al navegador.

A l'ordinador obrim serveis en diferents pestanyes del navegador; al mòbil descarreguem aplicacions a l'escriptori. Algunes les paguem i d'altres les descarreguem gratis i ens mostren publicitat. En totes aquestes alternatives, el principal beneficiari és l'amo de la botiga d'aplicacions i de la publicitat, però no l'operador de telecomunicacions, que posa la infraestructura però no hi pot fer negoci.

Això passa des de l'aparició dels smartphones per un defecte de forma del llenguatge HTML, que no es va pensar per a mòbils i que ha trigat molt a actualitzar-se. Mentre arribava la versió adaptada, es va haver de tirar endavant amb el sistema de les aplicacions en descàrrega, fetes a mida de cada sistema operatiu a falta d'un estàndard. Quan va arribar la versió adaptada de l'estàndard, els fabricants es van adonar que el negoci era massa llaminer per canviar-lo per HTML 5.

"Firefox OS és alhora un sistema operatiu i un navegador; està construït per executar en si mateix tota mena d'aplicacions que estiguin desenvolupades en HTML 5, tal com s'executarien en un ordinador", explica Carlos Domingo.

"El que busquem amb Firefox OS és obrir un mercat a un estàndard que doni llibertat al desenvolupador per crear una sola versió universal del seu programa, i al consumidor per poder canviar de telèfon sense perdre la propietat de tots aquells programes que utilitza", diu Domingo, que en posa un exemple molt visual: "Si a nosaltres ens obliguen a fer per llei la portabilitat d'un número de telèfon en un dia, per què ningú obliga els fabricants a fer la portabilitat de les aplicacions del client quan canvia de marca?"

stats