14/04/2013

Facebook segueix ampliant el negoci

2 min

Quan Facebook va explicar a finals de l'any passat que començaria a cobrar 100 dòlars als seus usuaris pel privilegi d'escriure-li un missatge al seu creador, Mark Zuckerberg, molts s'ho van agafar com una broma pesada, però no només no ho era, sinó que des d'aleshores ha ampliat el sistema a altres llocs i ja l'està provant en 36 mercats, l'últim dels quals és el Regne Unit. Per dotze euros i mig es pot escriure directament al nedador olímpic Tom Daley sense ser-ne amic. Adreçar-se a l'escriptor Salman Rushdie en les mateixes condicions és una mica més assequible: el segell virtual costa 11,8 euros. Mantenir correspondència amb el ministre de Sanitat, el conservador Jeremy Hunt, surt infinitament més barat: 83 cèntims d'euro, menys del que costa un any de WhatsApp.

El preu depèn, entre altres factors, de la popularitat, tot i que Facebook s'ha afanyat a aclarir que no es pot establir un rànquing a partir de les tarifes. La xarxa social també ha explicat que el sistema -que encara no se sap quan arribarà aquí, però ho farà- no impedeix seguir escrivint sense pagar, sinó que garanteix que els missatges arribin directament a la bústia principal del destinatari, sense quedar amagats en una carpeta "Altres". La intenció, segons Facebook, és només moderar la quantitat de correu brossa.

Tot i el desmentiment de l'afany recaptatori, a l'estil de qualsevol alcalde quan parla de multes, en les explicacions hi trobo a faltar quin percentatge de les quantitats que han abonat els remitents ingressarà el receptor dels missatges. Si s'ho queda tot Facebook, com és gairebé segur, s'haurà confirmat allò que, si no pagues per un servei, és que el producte a la venda ets tu. La jugada de Zuckerberg és magistral: amb els perfils de 1.000 milions d'usuaris -ben aviat encara més acurats, gràcies al nou software Home per als smartphones Android- pot segmentar la publicitat assolint-ne el màxim rendiment, i ara també obtindrà profit directe de la presència dels seus usuaris més populars.

Analista tecnològic

stats