OPINIÓ
Empreses 20/05/2012

Espanya i el futur de l'euro

Josep Oliver
2 min

Quins dies! El president del govern, Mariano Rajoy, i els seus ministres d'Economia, De Guindos, i d'Hisenda, Montoro, demanant públicament ajuda a la Unió Europea i sostenint que tot el que podien fer ja ho havien fet. I la prima de risc assolint màxims històrics, per sobre dels 500 punts bàsics, els tipus d'interès a 10 a Alemanya per sota de l'1,5%, els d'Espanya per sobre del 6,5% i Grècia a punt de col·lapsar-se.

Certament que estem vivint temps històrics, temps de definició. Fins i tot alguns socis de fora de l'eurozona ens recomanen cura. Una mica de barra tenen el primer ministre britànic i el governador del Banc d'Anglaterra en avisar-nos de les conseqüències de la ruptura de l'àrea. Però és cert que estem en moments decisius.

Què està passant? Doncs la confluència -per a Espanya, esclar- de la tempesta perfecta. Nosaltres, amb problemes de credibilitat sobre les finances de les comunitats autònomes i la situació del sistema financer. I els grecs, en ple caos, sense adonar-se que s'estan jugant les garrofes dels pròxims vint anys.

En el que passi a Grècia, poc hi podem fer, més que creuar els dits o tocar fusta, i esperar que tots, grecs i alemanys, tinguin el seny necessari. En el que ens passa a nosaltres, llastimosament, tampoc hi podem fer gaire a partir d'ara, llevat de l'ajust fiscal. El BCE ja ha anunciat que vol participar en l'avaluació dels riscos immobiliaris posant sobre la taula una manifesta insatisfacció amb l'actuació del Banc d'Espanya.

Què ens espera? Si els ajustos a les finances de les comunitats autònomes són els adequats, això ajudarà. Però fins que l'avaluació dels riscos immobiliaris del sistema financer i d'altres riscos comercials i de les llars no estigui acabada i les noves dotacions que en puguin sortir decidides, Espanya continuarà a l'ull del huracà. Potser si demanéssim ajuda al Fons Europeu d'Estabilitat Financera per recapitalitzar algunes entitats, els mercats es calmarien. Però aquesta decisió no la vol prendre, ara per ara, el govern.

Que la situació sigui històrica no vol dir que s'hagi de resoldre en poc temps. Al contrari, el més probable és que es perllongui uns anys. Així que calma.

Josep Oliver és catedràtic d'economia aplicada a la UAB

stats