OPINIÓ
Empreses 19/05/2013

Espanya, expedientada o intervinguda?

Josep Oliver
2 min

La Unió Europea és paquidèrmica. I avança lentament, més lentament del que tots desitjaríem. Però com sovint passa, finalment les decisions arriben. No sé si vostès estaven al cas, però ara fa més d'un any la Comissió Europea va aprovar l'anomenat procediment de desequilibris macroeconòmics . Sembla molt tècnic i fosc, però el seu significat és simple, i ara Espanya i tots plegats se n'assabentaran. Es tracta d'un seguit d'indicadors (nou en total) dels desequilibris del sector privat. És, per tant, el desitjat complement al procediment de dèficit excessiu, que des de mitjans dels 90 existeix a la UE. Llàstima que hagi trigat tant a arribar! Si hagués estat en funcionament en els anys previs a la crisi, no estaríem en aquesta miserable situació. Però, ja se sap, els feliços 2.000 foren una època daurada per als ultraliberals de l'economia. I, per a aquests, la millor regulació del sector privat era la que no existia. Sortosament, la CE ha rectificat després dels estralls causats per aquesta nefasta i interessada visió. I aquesta rectificació va originar l'esmentat procediment de desequilibris macroeconòmics.

Què ha passat? Que el comissari Oli Rehn ha obert un expedient a Espanya per incompliment de pràcticament tots els indicadors, des del dèficit exterior a l'endeutament del sector privat, i des de la taxa d'atur al creixement dels preus dels habitatges, el crèdit i altres indicadors de competitivitat. D'aquesta manera, després de la intervenció bancària, ara la Comissió Europea enceta una nova via de pressió sobre Madrid i el president Rajoy. L'obertura d'aquest expedient, que és el primer cop que es fa a Europa, implica que les autoritats comunitàries tenen la possibilitat de revisar el ritme, la profunditat i l'abast de les reformes. I, en cas que Espanya es negués al control i a posar en marxa els suggeriments que s'imposin des de Brussel·les, rebria una multa de 1.000 milions d'euros.

No ens han intervingut, però la pressió europea no deixa gaire marge al govern. I cada cop en tindrà menys. És el resultat de la falta de credibilitat que Espanya ha acumulat en els darrers anys. Com he dit moltes vegades, d'aquesta crisi en sortirem alemanys o en sortirem malament. Després de la troica revisant els papers de la nostra banda i posant dures condicions al rescat, ara els homes de gris de la Comissió analitzaran amb lupa el programa de reformes.

Catedràtic d'economia aplicada de la UAB

stats