REFLEXIÓ
Empreses 07/04/2013

Empresaris O emprenedors?

Jordi Bosch I Garcia
2 min
Empresaris O emprenedors?

Segons la Viquipèdia, emprenedor és qui crea, desenvolupa i implanta un projecte empresarial . D'altra banda, si consultem el terme empresari , la definició canvia a qui, de forma individual o col·lectiva, fixa els objectius, pren decisions estratègiques sobre aquests, els mitjans, l'administració i el control de l'empresa i n'assumeix la responsabilitat tant comercial com legal davant de tercers .

Fa anys, els que es dedicaven al món de l'empresa es definien com a empresaris. Gestionar una empresa estava ben vist, implicava una certa òptica de classe i es definia la professió a partir de l'objecte, l'empresa.

Més recentment, els empresaris han passat a ser emprenedors, que resulta que és una definició millor de l'activitat quan el que volem és evidenciar l'actitud més que l'objecte, i donar la sensació de persona que s'arrisca, que és agosarada, que pensa, que actua, que fa que les coses passin. La bonança econòmica hi va ajudar. La societat veia en el nou terme uns valors que calia desenvolupar i als quals calia donar suport.

En plena crisi econòmica, la figura de l'emprenedor i els valors de l'emprenedoria són imprescindibles per poder establir les bases de la recuperació econòmica. I és precisament ara, quan necessitem més emprenedors que mai, que malauradament tornem a tenir empresaris. Qui es dedica al món de l'empresa, avui, té molt poc d'emprenedor. Pregunteu a qualsevol gerent o director general d'empresa petita o mitjana a què dedica el seu temps.

La major part el dediquen a buscar finançament pel circulant, a perseguir impagaments o a collar els proveïdors.

Sense temps per buscar comandes, quan de casualitat n'entra alguna, només genera recels: implica despesa per assumir els costos de producció, finançar l'IVA i un nou problema per poder-la cobrar.

Qualsevol política orientada a sortir de la crisi econòmica hauria de facilitar a qui es dedica a l'empresa que deixi de fer d'empresari per tornar a fer d'emprenedor: accés al crèdit, liquidació d'IVA sobre factures cobrades i lluita contra la morositat. És urgent!

Enginyer

stats