CONSUM
Empreses 13/01/2013

Electricitat a partir d'energia solar i biomassa

Termosolar Borges és la primera instal·lació del món que combina una planta termosolar i biomassa, cosa que li permet produir energia de nit

Andrea Rodés
2 min
Electricitat a partir d'energia solar i biomassa

Una de les principals limitacions de les plantes d'energia solar és que no poden generar electricitat durant la nit, cosa que suposa una elevada pèrdua d'eficiència. Combinar la tecnologia termosolar amb una unitat de biomassa és la solució per la qual han apostat dues empreses espanyoles d'enginyeria líders en el sector -Abantia i Comsa Ente- amb la construcció d'una planta híbrida al municipi de les Borges Blanques, a Lleida.

Amb una inversió de 153 milions d'euros, la Termosolar Borges, inaugurada al desembre, s'ha convertit en la primera planta del món a combinar dues fonts d'energia renovable: termosolar i biocombustible forestal (restes de fusta processada).

"Fins ara s'havien fet termosolars convencionals i plantes de biomassa, però som els primers a combinar-les totes dues", assegura Manel Molins, director general de la Termosolar Borges. El principal avantatge d'una planta híbrida d'aquest tipus és que, en no haver de deturar la producció d'energia durant la nit, permet un millor aprofitament del rendiment productiu i estalviar en costos de manteniment d'equip. "Treballant de manera continuada la maquinària pateix menys", explica Molins.

A diferència de les plantes fotovoltaiques (que capten la radiació solar i la transformen en electricitat), les termosolars concentren l'escalfor que prové dels miralls en una xarxa de tubs amb oli -anomenats cilindres parabòlics - que generen energia a partir del vapor. Aquesta tecnologia és compatible amb el sistema de calderes que utilitzen les unitats de biomassa.

La planta té 2.688 paràboles, amb capacitat per generar 22,5 MW, l'equivalent al consum mitjà de més de 27.000 llars. La producció d'aquest tipus d'energia neta suposa un estalvi de 24.500 tonelades de C0, segons càlculs de l'empresa.

"També col·laborem amb l'economia de la regió", diu Molins. El projecte ha generat prop de 80 llocs de treball i es proveeix amb biomassa forestal de boscos pròxims. "L'objectiu és donar més rendibilitat als boscos", diu Molins. El 85% dels boscos de Catalunya són privats i la falta de subvencions i polítiques públiques han deixat sense estímuls els propietaris perquè en tinguin cura. Això ha afavorit la propagació d'incendis. "L'ús d'excedent de fusta per a la producció d'energia pot fomentar la neteja i les tales controlades, i de pas la gestió forestal responsable", aclareix Molins. El preu mitjà d'un palet sencer de biomassa ronda els 220 euros per tona, segons Avebiom, l'associació estatal del sector.

stats