Empreses 11/09/2016

Eduard Garcia: «Els pobles petits també poden aspirar a ser ‘smart cities’»

Cofundador de Mostrarium, ‘start-up’ catalana dedicada a la creació d’aplis per a ajuntaments

Marc Amat
2 min
Eduard Garcia:«Els pobles petits també poden aspirar a ser ‘smart cities’»

El 2009 van començar fent aplis per a grans empreses, després per al petit comerç i ara se centren en els ajuntaments. Per què aquesta evolució?

Quan vam acabar els estudis d’enginyeria informàtica vam coincidir amb l’edat d’or de les aplicacions mòbils i vam decidir llançar-nos-hi. Les grans companyies buscaven tenir presència als telèfons igual que tenien una pàgina web. Aquesta tendència va començar a estendre’s entre les pimes i vam decidir focalitzar-nos-hi. Vam ser de les primeres empreses espanyoles a dissenyar un programari senzill que permetés a qualsevol persona crear i gestionar la seva pròpia apli des de tan sols 16 euros al mes. Malgrat que hi vam picar molta pedra, no ens en vam sortir; les noves tecnologies encara espanten molts botiguers. Va ser llavors quan vam detectar la potència que estava adquirint tot el que estava relacionat amb les smart cities i se’ns va encendre la bombeta: crear una apli que permetés als ajuntaments controlar diverses àrees del municipi i establir un vincle més directe amb la ciutadania. Amb el nostre sistema, l’usuari pot des de pagar la zona blava fins a notificar incidències a la via pública, així com també consultar l’agenda cultural. Tot des d’una mateixa aplicació. Alhora, els comerços i les entitats poden gestionar-hi el seu propi espai.

Tot i així, des de l’any 2010 la despesa per habitant dels ajuntaments catalans ha caigut prop d’un 25%. Ha sigut un gir arriscat?

En l’emprenedoria a vegades cal tenir una mica de mentalitat suïcida. Tanmateix, teníem clar que la necessitat del mercat existia i sabíem que la competència acostuma a espantar-se força amb indicadors negatius com aquest. De fet, ha sigut així. Ara mateix som una de les poques empreses europees que ofereix a les administracions locals integrar gran part dels seus serveis en una sola aplicació. Malgrat que la conjuntura econòmica actual ens va en contra, hem constatat que la nostra fórmula és exitosa: ja treballem amb una vintena d’ajuntaments catalans i estem complint els objectius que ens havíem marcat. L’any 2015 vam facturar 70.000 euros i preveiem tancar aquest exercici arribant a prop dels 150.000.

Malgrat les bones sensacions, de moment només operen a Catalunya…

De mica en mica ens anem obrint pas a la resta de l’Estat. De fet, actualment ja treballem amb un municipi del País Basc i estem comprovant que el model és fàcilment exportable. Tot i que ara per ara busquem consolidar-nos a Catalunya, amb el temps i els recursos adequats Mostrarium podria estendre’s a diversos països europeus sense grans complicacions. L’experiència acumulada fins ara ens ha ensenyat que el producte és útil tant en pobles de 3.000 habitants com en ciutats on n’hi viuen 75.000. Sovint ens oblidem que els pobles petits també poden aspirar a ser smart cities. Penjar l’etiqueta de smart a un municipi no depèn de la seva mida. Amb Mostrarium podríem arribar a crear smart regions desenvolupant una apli en què s’agrupessin els serveis que ofereixen diversos municipis pròxims.

És un full de ruta ambiciós. Com preveuen finançar-lo?

Vam començar el projecte sense invertir ni un euro i fins ara ens hem anat autofinançant. Aquesta fórmula ens ha funcionat bé, però no descartem encetar una ronda d’inversió a mitjà termini per aconseguir enfortir Mostrarium.

stats