15/03/2015

Dormir amb l’enemic

2 min

Microsoft està clarament decidida a formalitzar la seva transformació d’empresa de software en proveïdor de dispositius i serveis, i per aconseguir-ho no dubtarà a acollir-se a les plataformes dels seus competidors. Si torno a parlar d’aquestes intencions de Microsoft és perquè Reuters informava aquesta setmana que Cortana, l’assistent virtual de veu dels mòbils Windows més recents, i que també formarà part del futur Windows 10 per a ordinadors, estarà aviat disponible per als telèfons amb sistema Android i per als iPhones d’Apple, de manera que es ficarà en el terreny de Google Now i de Siri, respectivament.

La novetat va més enllà de desenvolupar versions de les aplicacions pròpies per a les plataformes rivals més populars, cosa que Microsoft ja havia fet amb els programes Office d’ofimàtica. En el cas de Cortana, parlem d’una apliservei que s’executa majoritàriament al núvol, i va millorant gràcies a la intel·ligència col·lectiva que li aporta l’ús de milions d’usuaris. Per molt bé que li vagi a Microsoft, el seu Windows Phone no arribarà mai al volum d’usuaris d’Android i d’iPhone, i per tant li convé reclutar-los d’aquesta manera. Pel que he fet servir Cortana -el nom li ve d’un personatge del videojoc Halo -, es tracta d’un rival molt digne de la Siri d’Apple, fins i tot en el sentit de l’humor, de manera que pot ser que alguns usuaris d’iPhone es decideixin a provar-lo.

Altres empreses que han apostat pels serveis han pres mesures semblants. Here, la divisió de cartografia de Nokia i una de les parts que els finlandesos no li van vendre a Microsoft amb els telèfons, ha tornat a treure per a iPhone el seu potent apliservei de mapes i rutes, l’únic amb possibilitats de fer ombra al totpoderós Maps de Google. I BlackBerry ha promès durant el MWC que les funcions de productivitat i seguretat dels seus mòbils també es podran fer servir als d’Apple, Samsung i Microsoft, com ja passa amb el xat BBM.

stats