Empreses 16/03/2014

Dissenyar electrocardiogrames d’última generació

i
Andrea Rodés
3 min

Fa 10 anys el doctor Antoni Bayés de Luna, un dels cardiòlegs més respectats del món, llavors responsable de la unitat de cardiologia de l’Hospital de Sant Pau, va detectar que no hi havia cap empresa catalana que fabriqués dispositius per fer electrocardiogrames (ECG) a un preu més competitiu que els que hi havia al mercat. Bayés de Luna va transmetre la seva observació a dos enginyers, Jordi Vidal i Àngel Garcia, i junts van començar a dissenyar el primer prototip de dispositiu ECG de fabricació local. Tres anys després van llançar el primer aparell sota la marca comercial Gem-Med.

“En aquest sentit vam ser pioners. Crear una empresa requereix molt temps, perquè és un mercat molt regulat i requereix una innovació constant”, explica Garcia, cofundador de Gem-Med. Avui la companyia és puntera en disseny i fabricació d’aparells ECG d’última generació interoperables, és a dir, que permeten integrar-se al sistema d’informació hospitalària i dels centres de salut. “Abans calia imprimir l’electrocardiograma per poder-lo incloure en la fitxa del pacient. Els nostres aparells ja no inclouen paper ”, explica Garcia mostrant el dispositiu ECG que acaben de treure al mercat. D’aspecte sembla més una tauleta, amb una pantalla tàctil que permet ampliar i reduir imatges, i fàcil de manejar per qualsevol professional. “Li hem incorporat totes les prestacions de l’electrònica de consum”, afegeix Vidal.

Consultar l’ECG des de casa

En els últims anys l’empresa també ha apostat per oferir noves solucions intel·ligents basades en el núvol, que permeten integrar les proves obtingudes amb els seus aparells amb els sistemes corporatius d’hospitals i serveis de salut. El seu principal mercat és l’estatal, si bé des de fa dos anys dediquen tots els esforços a la internacionalització, amb presència a Anglaterra, França, el Perú, Indonèsia i Turquia, entre altres països.

Actualment, la xarxa de CAPs i hospitals catalans amb l’electrocardiografia ja digitalitzada per Gem-Med es planteja utilitzar els serveis Gem-Med al núvol. “En la pràctica, això vol dir que tant pacients com professionals puguin consultar el seu ECG des d’un ordinador connectat a internet”, expliquen. L’expansió per Espanya ha implicat la integració dels seus serveis als sistemes de salut de cada una de les 17 comunitats autònomes, una prova de la seva capacitat de customització de cara a obrir mercats internacionals.

Entre l’any 2007 i el 2009 l’empresa va doblar la seva facturació i, després d’un període d’estancament a causa de la crisi i la retallada de les inversions per part de l’administració, l’any passat va tornar a recuperar les vendes, superant els 900.000 euros de facturació.

El 2014 esperen arribar als 1,3 milions d’euros, “comptant amb l’amenaça de la imminent pujada de l’IVA sanitari”, diu Vidal. Brussel·les reclama al govern espanyol una pujada de l’IVA als fabricants de tecnologia sanitària del 10% al 21%, “una pujada que ens equipararia a altres països europeus”, diu Vidal. A escala internacional, l’empresa competeix sobretot amb multinacionals, com GE, Philips i Schiller. “Les grans companyies imposen una solució més complexa, nosaltres som més flexibles, ens adaptem a cada cas”, diu Garcia.

D’altra banda, ser una plataforma al núvol els ha permès obrir una nova línia de negoci dirigida a grans empreses, obligades a tenir un dispensari mèdic. Si disposen d’un aparell ECG, Gem-Med els ofereix la possibilitat que els electrocardiogrames siguin revisats per un especialista i així detectar ràpidament si algun treballador pateix alguna patologia greu. Finalment, Gem-Med aposta per desenvolupar sistemes d’intel·ligència artificial per analitzar la gran quantitat de dades que es generen als hospitals i donar suport a la R+D en el camp de la cardiologia. Després de dues rondes d’inversió, actualment l’empresa porta invertits sis milions d’euros.

stats