01/02/2015

Diego F. Polanco:“No em crec els que diuen que la pròxima guerra serà per l’aigua; la clau és l’energia”

3 min
Diego F. Polanco:“No em crec els que diuen que la pròxima guerra serà per l’aigua; la clau és l’energia”

Fa dos anys que va abandonar la seva feina a la consultora britànica KBC Advanced Technologies per muntar la seva pròpia start-up. Què el va motivar a fer el salt? Després de tretze anys de carrera professional a Anglaterra, els Estats Units, la Xina i Mèxic, continuava apassionat per la meva feina, però tenia ganes d’una experiència radicalment diferent. Així que vaig deixar KBC, vaig entaforar quatre coses en una motxilla i me’n vaig anar a fer la volta al món. Durant el viatge vaig aprofitar per explorar en el camp del tractament de les aigües residuals i vaig descobrir una tecnologia prometedora, la hidròlisi tèrmica. De tornada a Madrid vaig estudiar-ne el potencial de mercat i vaig convèncer els meus futurs socis que era el moment de muntar una empresa per explotar aquesta tecnologia.

Com li explica al ciutadà corrent què és la hidròlisi tèrmica i quins beneficis li aporta? És una tecnologia que, a partir de residus orgànics, permet produir dos productes molt valuosos: biogàs, una font d’energia renovable similar al gas natural, i una mena de fang pasteuritzat que es pot utilitzar com a fertilitzant en l’agricultura. Aquests productes es poden generar a partir de qualsevol residu orgànic, com per exemple la brossa orgànica o els residus d’explotacions agrícoles i ramaderes. La nostra tecnologia se centra en les aigües residuals i va dirigida a les plantes de tractament d’aigües residuals municipals. Actualment, aquestes plantes generen biogàs a partir d’altres processos, com la digestió anaeròbia. L’avantatge de la hidròlisi tèrmica és que és més eficient: es genera més biogàs i més bon fertilitzant. Un altre valor afegit és que, com que s’exploten els residus com a font d’energia renovable, es disminueixen les emissions de gasos que provoquen l’efecte hivernacle.

Va canviar les refineries de petroli pel tractament d’aigües residuals. ¿L’aigua és avui un recurs més preuat que el petroli? No sé si més preuat, però l’aigua és un recurs molt més necessari que el petroli: l’accés a l’aigua potable i el seu sanejament són drets bàsics. Tot i així, no em crec les profecies tipus del tipus la pròxima guerra serà per l’aigua, perquè amb l’energia som capaços de transformar aigua dolenta en aigua bona. Per exemple, mitjançant la dessalinització de l’aigua del mar. Així que la clau segueix sent l’energia.

Esteu buscant inversors? L’any passat vam guanyar 20.000 euros en un premi d’emprenedoria de Philip Morris, i ens va ajudar a finançar les primeres despeses de la societat. Som cinc socis i el capital inicial és baix. El nostre objectiu per al 2015 és trobar un soci inversor per ajudar el nostre primer client a aixecar una planta d’escala industrial i que permeti demostrar la nostra tecnologia. El mercat més interessant, i alhora el més madur per a nosaltres, és la Unió Europea. Als Estats Units, el biogàs no té gaire valor perquè el gas natural és molt més econòmic.

Passen els anys, però la dependència energètica segueix sent un problema a Espanya. Sí, seguim tenint una dependència energètica enorme. Més del 70% de l’energia consumida és importada. Per posar en context el pes que té: la caiguda que hem vist en el preu del petroli significarà per a Espanya un estalvi de més de 20.000 milions d’euros anuals.

stats