PERFIL
Empreses 20/05/2012

D'estudiant de Harvard a estrella de Wall Street

La sortida a borsa suposarà la consolidació de Facebook com un dels gegants tecnològics d'internet. Zuckerberg procura que sigui un èxit sense perdre el control de la seva creació

Vicenç Moliné
2 min

La xarxa social més important del món ja és present a Wall Street després que Mark Zuckerberg s'hagi passat una setmana explicant a inversors i fons de capital risc el futur de la seva empresa . Amb més de 900 milions d'usuaris i prop de 3.000 milions d'euros de beneficis l'any 2011, la seva sortida a borsa suposarà la majoria d'edat econòmica del projecte, que Zuckerberg sempre ha considerat la seva criatura.

De petit, Zuckerberg (Dobbs Ferry, Nova York, 1984) va demostrar grans dots per a la informàtica, que va aprendre de la mà del seu pare. A la Universitat de Harvard, les residències d'estudiants li van servir d'inspiració per a la seva gran creació i, després de les baralles legals immortalitzades a la pel·lícula La xarxa social, va quedar com a únic propietari de Facebook, una companyia que ha crescut a un ritme vertiginós.

Evolució

Aquest creixement no és fàcil de gestionar i Zuckerberg sembla que ha abandonat les actituds dels primers dies (a la seva primera targeta de visita hi destacava la frase "Sóc conseller delegat, puta") i es deixa aconsellar cada vegada més.

Els seus companys destaquen la seva capacitat per escoltar i des del 2008 compta amb Sheryl Sandberg, una antiga directiva de Google, que s'ha convertit en la seva mà dreta. Cada dilluns a les 10 del matí es reuneix amb ella durant una hora per planificar la setmana. L'última cosa que fa cada divendres abans de marxar és tornar-se a reunir amb Sandberg per avaluar la setmana.

Zuckerberg assegura que si hi ha una cosa que no li importa són els diners. La fortuna que ha amassat en accions només té la finalitat d'assegurar-li el control absolut sobre la seva empresa. Quan Facebook encara no era el gegant que és, va rebutjar altíssimes ofertes entre les quals n'hi havia una de Yahoo! valorada en 1.000 milions de dòlars.

Zuckerberg manté una vida sense luxes en un xalet de quatre habitacions a prop de l'oficina central de Facebook, a Menlo Park, on viu amb la seva nòvia de la universitat, una estudiant de medecina. Sempre ha defensat que la seva única meta és fer un món més obert i públic, però irònicament evita les aparicions públiques i rarament concedeix entrevistes.

Quan ho fa, però, sempre sorgeixen detalls curiosos. En un perfil publicat a The New Yorker va revelar que el color corporatiu de Facebook és el blau perquè ell és daltònic. I en una recent entrevista a Vanity Fair el creador de Facebook va explicar que ha adoptat el costum de menjar carn únicament d'animals criats i sacrificats per ell mateix.

Sortida a borsa

La setmana passada, Zuckerberg va començar una sèrie de visites a bancs i institucions financeres de Wall Street per difondre les bondats de la seva empresa de cara a la sortida a borsa. Fidel al seu estil informal, s'hi va presentar amb una dessuadora amb caputxa. Amb 28 anys acabats de complir, Zuckerberg té la meitat d'anys que la mitjana d'edat dels consellers delegats de les 500 empreses més grans dels EUA.

En la carta destinada als futurs inversors, Zuckerberg hi afirma: "No dissenyem serveis per fer diners sinó que fem diners per millorar els serveis". Una aposta arriscada en un àmbit com la borsa, en el qual la prioritat és fer diners.

stats