Empreses 09/02/2014

Davant la "complexitat", el BCE manté el tipus

i
Toni Garganté
2 min

Temps d'espera al Banc Central Europeu (BCE). El president de l'organisme regulador, Mario Draghi, va anunciar dijous que necessita més dades per valorar si val la pena rebaixar encara més els tipus d'interès, actualment fixats en el 0,25%. Una reducció al 0,15% seria possible i històric, tal com ja ho va ser al novembre quan el consell de govern del BCE va decidir la reducció fins als nivells actuals. L'explicació de Draghi per justificar el manteniment de tipus va ser una mica inquietant, perquè va argumentar que la situació era "complexa" i que preferia esperar a la reunió del març per decidir. La recuperació econòmica és encara tan incipient, i sembla tan dèbil, que cal una mica més de marge per prendre decisions. De fet, Draghi va reconèixer que Europa segueix avançant a poc a poc, i a dues velocitats, una al nord i l'altra a la perifèria.

El període de tipus baixos es pot perllongar durant dos anys per intentar unificar el creixement, asseguren els experts. Alguns ja havien descomptat que el BCE rebaixaria tipus, però al final la influència alemanya sempre es nota i la por a un repunt de la inflació va treure el cap. Doncs resulta que no és el cas, ja que la taxa interanual de preus a la zona euro es va mantenir al gener en mínims del 0,7% (una dècima menys que al desembre). Descartat un increment de la inflació hi pot haver l'efecte contrari, el perill de la deflació, que els preus caiguin. I el mateix Draghi ho va negar.

En canvi, queden més en la penombra altres decisions d'estímul econòmic que podria prendre Draghi, com la possibilitat de posar sobre la taula noves subhastes de liquiditat a llarg termini per acabar de normalitzar l'activitat dels bancs, que encara es resisteixen a obrir l'aixeta del crèdit. Però l'època d'ajuts al sector financer s'esgota de manera inexorable.

stats