Empreses 22/03/2015

Cosima Dannoritzer: “Europa gasta 130 milions l’any en metalls estratègics que es podrien recuperar”

Realitzadora. Directora de 'Comprar, llençar, comprar' i 'La tragèdia electrònica'

X.g.
2 min
Cosima Dannoritzer “Europa gasta 130 milions l’any en metalls estratègics que es podrien recuperar”

Les escombraries electròniques poden ser un negoci?

Aquests residus tenen molts materials valuosos que es poden vendre i reutilitzar. Alguns, com el coure, comencen a ser escassos. La indústria de la Unió Europea gasta 130 milions a l’any per comprar metalls estratègics en els mercats internacionals i molts d’aquests metalls es podrien recuperar dels residus a Europa. En les últimes dècades el reciclatge de residus electrònics s’està convertint en un negoci amb professionals molt preparats i tecnologia molt avançada. Fins i tot es comencen a recuperar metalls i materials procedents de minerals com les terres rares dels telèfons mòbils, que fins fa poc es veia com a tècnicament molt difícil o poc rendible.

La mineria urbana o d’abocador pot ser rendible?

Un reciclatge professional que no causi danys al mediambient és costós. En alguns aparells queda un guany després del reciclatge, en altres les despeses superen el que es pot ingressar per la recuperació i la venda. Però en qualsevol cas, almenys es cobreixen parcialment les despeses, es mantenen uns llocs de treball i s’evita que el preu dels materials recuperats s’enfili perquè es malbaraten i són escassos.

Hi ha una economia submergida al sector?

A Espanya un 75% dels residus electrònics no es reciclen bé i fins i tot s’escapoleixen del sistema oficial. A tot Europa desapareixen almenys dos terços dels residus electrònics del sistema oficial. Desgraciadament on hi ha un negoci legal sempre hi ha temptacions de negocis il·legals. En el cas de residus electrònics hi ha molts llocs que els processen a baix preu, negocis informals que, per exemple, guanyen diners recuperant el que s’extreu fàcilment, com el coure de dins d’un televisor, però després llencen la resta, amb residus tòxics sense extreure.

Hi ha una normativa adequada?

Les lleis em semblen ben fetes i els objectius són clars, però no se’n vigila gaire bé l’aplicació, no hi ha prou controls i inspeccions, i les multes són molt barates i no impedeixen el reciclatge il·legal, que dóna molts diners.

stats