SALUT
Empreses 14/12/2014

Contra la depressió, intel·ligència artificial i sensors

La Fundació i2CAT ultima les proves pilot de Help4Mood, un projecte europeu d’atenció als pacients amb depressió aguda

-dani Sánchez Ugart
3 min

LA TECNOLOGIA POT ser una poderosa aliada contra la depressió. Com a mínim això és el que vol demostrar el projecte Help4Mood, que i2Health, la divisió de salut d’i2CAT, un centre de recerca depenent de la Generalitat, està desenvolupant amb l’Hospital de Sant Joan de Déu. Aplica la intel·ligència artificial i fa servir els sensors per acompanyar els pacients amb depressió aguda en el seu dia a dia. D’aquesta manera, poden tenir controlat el seu estat d’ànim, sentir-se acompanyats i reduir els riscos relacionats amb la malaltia.

Help4Mood és un projecte finançat per la Comissió Europea, que en un estudi propi estima que entre un 5% i un 10% de la població de l’Europa Occidental està afectada per depressió. Això va suposar el 2004 uns costos de 118.000 milions d’euros -253 per habitant- als països que acabarien formant l’Europa dels 28, segons el mateix estudi. Però les conseqüències més preocupants no són aquestes, sinó les humanes: segons l’Organització Mundial de la Salut, el risc de suïcidi dels pacients amb depressió aguda és d’entre el 6% i el 15%. Per tot plegat, la CE va decidir abocar 3 milions d’euros en el projecte, que tot just acaba de concloure amb èxit la fase de prova pilot, en què han participat una trentena de pacients.

el funcionament de Help4Mood comença amb sensors. El pacient té un seguit d’aparells que mesuren la seva activitat física: pot triar si vol portar un rellotge, o un sensor penjat del cinturó o fins i tot a la butxaca. A més, sota el llit se li col·loca també una placa que és capaç de detectar les hores i la qualitat del son. Aquestes són les dades objectives, però també es complementen amb d’altres de subjectives. Per fer això, el pacient té un programa instal·lat a l’ordinador a través del qual un assistent personal, modelat en realitat virtual, li fa un seguit de preguntes. “Com et trobes avui?”, diu l’assistent amb veu robòtica. Després demana al pacient que respongui a través de l’ordinador si se sent més o menys feliç, o amb més o menys ganes de plorar, en un qüestionari que canvia segons l’activitat del pacient, i les respostes dels dies anteriors. A més, en cas que hi hagi un episodi de crisi, el sistema és capaç de detectar-lo, o fins i tot avançar-se i enviar una alerta al metge o al mateix pacient, per tal d’evitar mals majors.

Un cop acabada la fase de prova pilot, i2CAT busca ara una empresa per poder implementar-lo de manera comercial, segons va explicar a l’ARA el director d’innovació i tecnologia de l’i2CAT, Sergi Figuerola.

Però aquest no és l’únic projecte de salut que desenvolupa i2CAT. El centre de recerca també va ser responsable de Teleictus, que ja s’ha implantat a tot Catalunya per donar una resposta ràpida als casos d’ictus que arriben a urgències. Ara assagen també el Portal del Pacient amb l’Hospital Sant Joan de Déu, una eina que permet traspassar l’atenció hospitalària més enllà del centre i que, a partir del gener, entrarà en fase de producció final, tindrà disponibles més serveis i s’obrirà a més usuaris. Ara el fan servir prop de mig miler de pacients, sobretot de diabetis i reuma.

El Portal del Pacient, que es va començar a desenvolupar fa dos anys, és una espècie d’intranet segura en la qual els pacients i els metges poden estar en contacte de diferents maneres: a través de xats, de correus electrònics i, a partir del gener, també de videoconferències. Amb aquesta eina es podrien evitar algunes visites innecessàries a l’hospital, i això contribuiria a descongestionar els serveis. Entre les noves funcionalitats que s’estrenaran el mes que ve destaca la de les videoconferències, que es faran sobre una tecnologia pròpia d’i2CAT. Tot plegat no sembla un invent nou, però la clau del projecte són la seguretat i la privacitat: aplicacions i eines com Skype i Gmail, que fan funcionalitats semblants, no permeten assegurar a nivell legal que les dades dels pacients són segures ni verificar-ne la identitat, i el Portal del Pacient sí que ho permet. Com en el cas de Help4Mood, i2CAT vol que sigui un altre qui comercialitzi el producte.

stats