18/11/2012

Comprar i cobrar amb el mòbil

2 min

L'ús dels mòbils per fer transaccions financeres va agafant embranzida. Una de les empreses més actives és PayPal, creada el 1998, i propietat d'eBay des del 2002. La seva plataforma és usada pel 40% dels internautes de l'Estat en les seves compres per internet, segons l'informe eEspaña 2012.

Aquesta setmana PayPal ha posat en marxa tres interessants projectes pilot de pagaments amb el telèfon mòbil. El més proper es duu a terme en 30 restaurants McDonald's de França, on els clients poden fer la comanda del Big Mac amb l'aplicació mòbil de la cadena de menjar ràpid, pagar-la amb PayPal i recollir-la en un taulell específic sense haver de fer cua.

A Austràlia, PayPal està provant l'ús del telèfon com a moneder en cadenes comercials de quatre sectors diferents: botigues de material escolar, fleques de pa, restaurants mexicans i establiments de moda. L'aplicació mòbil de PayPal permet als consumidors informar de la seva presència i pagar la compra; el seu nom i la seva fotografia apareixen en la pantalla del terminal de punt de venda a efectes d'identificació.

El projecte més singular és el del districte De 9 Straatjes d'Amsterdam, on 30 comerços exposen els productes als aparadors acompanyats d'un codi QR. Quan el client l'escaneja amb la càmera del mòbil, accedeix a la informació de l'article, pot triar color i talla, pagar-lo amb PayPal i seguir passejant sense entrar a la botiga, perquè li enviaran la compra directament a casa.

També els comerciants treuen profit del mòbil. Square processa pagaments per valor de 10.000 milions de dòlars, cinc vegades més que fa 12 mesos. I tot, substituint els datàfons bancaris per iPhones i iPads que llegeixen la banda magnètica de les targetes de crèdit amb un senzill adaptador endollat a la presa d'auriculars.

Albert Cuesta és analista tecnològic.

stats