OPINIÓ
Empreses 20/05/2012

Catalunya ja és porqueria

i
àlex Font Manté
2 min

Aquesta setmana hem tingut el dubtós gust de veure com l'agència de qualificació Moody's situava el deute de Catalunya al nivell de porqueria. Què vol dir això? Bàsicament, que Moody's creu que hi ha un alt risc que la Generalitat no pagui els seus deutes. L'argumentari oficial sempre treu importància a aquestes decisions i sovint es recorda el trist paper de les agències de ràting els anys previs a la crisi (països com Islàndia i empreses com Lehman Brothers gaudien de magnífiques notes poc abans de fer fallida). Però no ens enganyem: els inversors internacionals acostumen a fer cas del que diuen les agències, sobretot si el que s'analitza és una cosa estranya anomenada comunitat autònoma que pertany a un estat que té la prima de risc desbocada.

Per tant, la decisió de Moody's és preocupant, ens hi posem com ens hi posem. Segons José Carlos Díez, economista en cap d'Intermoney, entrar a la categoria de porqueria significa que el venedor de deute (en aquest cas, Catalunya) "trigarà anys" a tornar a emetre deute amb normalitat. La Generalitat podrà seguir col·locant bons patriòtics entre els ciutadans, tot i que la lògica diu que hauria d'oferir uns interessos més elevats que fins ara per compensar l'increment del risc que té el deute català.

L'últim recurs que ens queda són els hispabons , un deute emès per l'Estat que serveixi per finançar les autonomies. Segons va dir dijous el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, els hispabons es començaran a vendre al juliol. Però no sé si amb això n'hi haurà prou per finançar les comunitats autònomes.

S'està gestant una situació insostenible que pot acabar de qualsevol manera. Artur Mas aposta fort per la Hisenda pròpia però ja ha admès que l'Estat no ens donarà el concert econòmic. Tenint en compte que la Generalitat aviat dependrà dels hispabons per evitar la fallida, ¿com s'ho farà Mas per plantar cara a l'Estat?

Àlex Font Manté és coordinador de l'Emprenem

stats