NOVES IDEES
Empreses 13/05/2012

Biotactex: roba feta amb bambú per a les pells delicades

Còmodes, transpirables, 100% biodegradables i ideals per a la delicada pell del nadó i per als que tenen problemes dermatològics. Aquests són alguns dels actius de les peces de roba de Biotactex, totes fetes de fibra de bambú. Josep Mascarós és l'ànima d'aquest projecte

Daniel Romaní
3 min
Biotactex: roba  Feta amb bambú per a les pells delicades

Cal fer un estudi de mercat abans de crear una empresa? Rotundament sí. El que en alguns casos no cal és una gran inversió per realitzar-lo. Per saber -o, més ben dit, intuir- si el nou producte que pensava comercialitzar tindria bona acceptació, Josep Mascarós no va haver de fer enquestes telefòniques o per internet ni estudis sobre la competència. "Vaig fer l'estudi de mercat als mercats", diu. I ho detalla: "Els membres de l'associació Món Empordà muntàvem fa tres anys unes parades amb productes ecològics en diferents mercats a l'aire lliure en pobles del Baix Empordà". Hi havia fruita, verdura, carn, lactis… tot ecològic. "De tant en tant algú ens demanava roba ecològica i vam detectar que hi havia aquesta mancança", diu el Josep. I va posar-se a fer algunes samarretes, mantes i pijames de fibra de bambú per a nadons. Les va vendre de seguida. Aquest és l'origen de Biotactex, una empresa nascuda l'any 2010 que es dedica a fer roba amb fibra de canya de bambú. El 2011 van facturar 20.000 euros i l'objectiu per a aquest any és vendre entre 50.000 i 60.000 euros.

Roba bactericida

És roba 100% biodegradable, bactericida -gràcies a aquesta propietat, elimina les males olors-, transpirable i que absorbeix la suor, de manera que no s'enganxa a la pell i les peces són càlides a l'hivern i fresques a l'estiu. La roba de Biotactex és per a tota la població, però de manera especial per a persones amb la pell molt sensible, entre els quals hi ha, esclar, els nadons i els que tenen problemes dermatològics (ècsemes de contacte, pell atòpica, al·lèrgies, psoriasi, etc.).

Biotactex elabora bodis i pijames per a nadons, samarretes per a nens, mitjons, samarretes interiors de màniga curta i llarga per a adults i mantes. A més, ja ha iniciat la producció de diverses peces de roba interior masculina i femenina; més endavant introduirà una línia de roba esportiva. Tota la roba de Biotactex té el color natural, color carn. No s'hi aplica cap tint sintètic ni clor. "Ja estem preparant la de color negre per a la roba interior d'adult i més endavant en farem en verd, vermell, groc i blau", explica Mascarós. "Som novells, hem d'anar passet a passet", diu.

"Ens preocupem pel que mengem i pel que bevem, però molt sovint descuidem el que ens posem a sobre; en tot cas, del vestit tenim en compte la forma, el color... però no pas la composició del teixit. I és important saber què ens posem; també podem absorbir química a través de la roba", diu Mascarós.

El bambú és una planta que creix molt ràpidament i que gairebé no necessita aigua. Tampoc necessita adobs ni insecticides ni pesticides. "És molt productiva. Una hectàrea de bambú produeix deu vegades més fibra que una hectàrea de cotó", assegura Mascarós. Del bambú se n'aprofita tot. Els brots tendres són una verdura molt apreciada i fins i tot d'algunes varietats se n'extreu sucre, igual que de la canya .

Com que és molt resistent, també s'empra com a fusta de construcció i fins i tot en bastides, en la construcció de ponts, d'embarcacions i de conduccions d'aigua. "En força països -sobretot els asiàtics- se'n treu molt més partit que aquí. Als inicis del projecte vaig viatjar a Alemanya i a Anglaterra, on hi ha més consciència ecològica i hi ha unes quantes empreses que fan roba ecològica", diu.

Les canyes de bambú amb les quals es fa la roba de Biotactex procedeixen de la Xina. "A l'estat espanyol s'estan començant a fer plantacions de bambú i en un futur no gaire llunyà espero que el puguem obtenir d'aquí", diu Mascarós. A la Xina es trituren i se'n fa una pasta, que es converteix en fibra ("Els treballadors que ho fan tenen condicions laborals dignes", subratlla Mascarós); la fibra es transporta fins a Catalunya i aquí se'n fan fils suaus i resistents. Després es confecciona la roba i es planxa. Posteriorment, el producte viatja fins a Nexes, el Viver d'Empreses i Centre de Negocis de Forallac (Baix Empordà), on té la seu Biotactex.

stats