ELS MERCATS
Empreses 10/03/2013

Bankia, penúltim capítol

Blanca Palacián I Millán Vázquez
2 min

Bankia ja no pot tutejar la resta d'empreses que componen l'Íbex-35. L'entitat bancària ha estat recentment retirada de l'índex espanyol perquè no complia les condicions de liquiditat mínima, entesa en termes de volum de contractació, tant en euros com en ordres. El 27 de juliol del 2011, Bankia va sortir a borsa a 3,75 euros l'acció. L'esperada sortida a borsa marcaria un abans i un després en la història de l'Íbex-35, atès que juntament amb la posterior sortida a borsa de la cadena de supermercats Dia, l'índex va passar a estar format per 36 empreses. Aquesta setmana la cotització de Bankia ha estat lluitant per mantenir els 0,3 cèntims per acció, és a dir, un 92% menys del seu preu de sortida. Per descomptat, una pèssima rendibilitat per a l'inversor.

No hi ha dubte que a Bankia les coses no li han anat bé des que va sortir a borsa. La mala situació financera d'Espanya i la seva pròpia bombolla d'inversions immobiliàries, que ara valen una ínfima part del valor inicial que es va pagar, no hi han ajudat. L'únic que ha permès a Bankia subsistir són els diners públics. El govern va demanar 40.000 milions per sanejar el sistema financer, dels quals 24.800 milions han estat destinats a sanejar Bankia.

Ara, l'entitat nacionalitzada, i amb l'aval del govern d'Espanya, pretén recuperar i començar a tornar gradualment la inversió més els interessos a partir del 2014 o 2015. La veritat és que és un aposta molt exigent per part de Bankia, donada la complexa situació macroeconòmica. Actualment, tant clients com clients potencials es mostren desconfiats amb la situació de l'entitat bancària i aquesta entitat haurà de reforçar la imatge de banc sa . A més, Bankia té dos objectius importants per encaminar la seva recuperació dels pròxims anys. El primer és donar bons resultats empresarials per tangibilitzar aquest valor a l'accionista en forma de rendibilitat. El segon és tenir cura dels clients, ja que sense clients no hi ha banc. Bankia ha d'entrar fort, amb productes bancaris molt competitius per consolidar la seva clientela.

En els mercats financers s'espera amb màxima expectació el penúltim capítol del drama financer de Bankia. El FROB ultima aquests dies la valoració que ha de fer sobre l'entitat per calcular el preu de canvi amb què convertirà en accions els 10.700 milions que va injectar a la signatura en forma de bons contingents convertibles a través de la seva matriu, el Banc Financer i d'Estalvis (BFA). S'especula que el preu pot arribar a 0,01 euros l'acció, com va passar amb el també nacionalitzat Banc de València. En qualsevol cas s'espera que el preu de l'acció baixi en les pròximes setmanes a l'espera de la decisió que es prengui.

Analistes de borsa

stats