20/01/2013

Assegurar les dades informàtiques en un braçalet

3 min
Assegurar les Dades informàtiques
 En un braçalet

Treballar durant vint anys per multinacionals com Apple, Lenovo i Epson van servir a Feargal MacConuladh per comprendre quines són les necessitats de protecció de dades de les grans empreses tecnològiques. Aprofitant els seus coneixements del sector, aquest executiu irlandès va decidir deixar la seva última feina (vicepresident de serveis de Lenovo), mudar-se a Barcelona i muntar pel seu compte un negoci dedicat a la innovació en solucions de seguretat informàtica. El resultat és NowComputing, una start-up situada a la incubadora d'empreses de la Salle Technova, que desenvolupa sistemes de protecció de dades al núvol. "El principal risc del cloud computing i la virtualització de dades és que les empreses passen a dependre d'un sistema operatiu central", explica MacConuladh, conseller delegat i fundador NowComputing.

Portar el PC nineta

MacConuladh va crear l'empresa el 2010 amb un capital inicial de 200.000 euros, tots de la seva butxaca.

Després de dos anys treballant conjuntament amb companyies com CapGemini, T-Systems i Lenovo, l'empresa va desenvolupar StormFly, un dispositiu electrònic portàtil amb forma de braçalet que permet a l'usuari accedir "a informació crítica des de qualsevol lloc i a qualsevol moment", diu MacConuladh. El dispositiu duu incorporat un mini-PC , al qual l'usuari pot accedir des de qualsevol ordinador per mitjà d'una connexió USB, i sense necessitat d'encendre el sistema operatiu de la computadora que s'està utilitzant.

En un inici el producte anava dirigit a resoldre els problemes de seguretat de les grans empreses, però MacConuladh es va adonar que tenia més bona sortida en el mercat infantil. "La majoria de nens no disposen d'un ordinador propi, així que el braçalet els permet portar el seu propi processador allà a on vulguin", diu l'executiu irlandès. Gràcies a l'StormFly, un nen pot continuar una partida de videojoc en un altre ordinador en cas que hagi de sortir de casa.

La primera versió del braçalet es va presentar fa tres mesos en una fira de París dedicada al videojoc infantil, MineCraft (una mena de Lego digital amb més de 45 milions d'usuaris a tot el món), i va ser un èxit. "Això ens ha permès atraure nous inversors", diu MacConuladh.

En els pròxims mesos espera tancar una ronda d'inversió de mig milió d'euros per poder tirar endavant una versió millorada del producte. La major part dels inversors són particulars nord-americans. "Als EUA tenen una mentalitat d'inversió més oberta. No ens veuen com una empresa local, sinó com una start-up amb un potencial de mercat global", diu MacConuladh, que lamenta els obstacles burocràtics per part de bancs i l'administració catalana que ha hagut d'afronar per atreure el capital americà.

Seguretat al núvol

La seva intenció és començar a comercialitzar el producte a escala internacional a partir del juny. Actualment el braçalet es pot comprar a través de la web per 59 euros. Per donar a conèixer Stormfly, l'empresa ha contractat una important agència de comunicació d'Israel, especialitzada en el sector digital, i llançarà una campanya a la coneguda web de crowdfunding Kickstarter. L'objectiu és arribar a una facturació de 50 milions de dòlars (38 milions d'euros) en els pròxims cinc anys.

El dispositiu, compatible amb tot tipus d'ordinadors i tauletes, té una capacitat de 16 GB i disposa del seu propi sistema operatiu (Linux). Per garantir la seguretat de les dades, Stormfly duu un sistema de back-up encriptat, que emmagatzema la informació al núvol. "Si l'usuari perd el braçalet o se li espatlla, en podem fer un de nou en dos o tres dies gràcies a la còpia de seguretat al núvol", diu l'irlandès. El sistema d'encriptació permet actualitzar el dispositu sense veure la informació personal del client.

stats