Empreses 10/01/2016

Álex Ríos:“No tindrem oficines ni ara ni quan facturem 100 milions anuals”

conseller delegat de Happyforce, una aplicació per mesurar la felicitat dels empleats

-paula Solanas
2 min
Álex Ríos:“No tindrem oficines ni ara ni quan facturem 100 milions anuals”

Aquest setembre vas començar a comercialitzar Happyforce, una eina per saber com se senten els treballadors a la seva feina. Com es mesura la felicitat? Tot i que parlem de felicitat, en realitat ens referim a una relació de comunicació entre dos col·lectius: els empleats i l’empresa. Quan tens un negoci petit i veus el dia a dia dels treballadors és molt fàcil detectar com estan, però a mesura que l’empresa creix en nombre d’empleats i localitzacions es perd aquest contacte. Normalment, les empreses fan una enquesta per analitzar-ho, que es fa un cop l’any i tan sols reflecteix un moment puntual en l’estat d’ànim de la plantilla. El que nosaltres volem és donar una eina que escolti abans de preguntar per ajudar en la presa de decisions. L’aplicació només demana cinc segons al dia del treballador, que tria el seu grau de felicitat, fa comentaris concrets i mostra si està d’acord o en desacord amb les opinions dels seus companys de manera anònima. És com tenir un panell de control sobre el que es comenta a la màquina de cafè.

¿Un producte així encaixaria millor fora d’Espanya? Els països anglosaxons i els del nord d’Europa són cultures amb molta més transparència a les empreses. Aquí moltes vegades ens hem trobat amb clients que hi veuen risc, encara que ja hem negociat quatre contractes i preveiem tancar-ne 7 o 8 durant el 2016. Preferim no donar dades sobre facturació, però de cara a l’any vinent volem obrir a Londres i als Estats Units, i llançarem una ronda de finançament per trobar inversors estratègics al mercat.

Ens has citat a casa teva, la seu central de Happyforce. No creus en les oficines? Quan vaig començar a la meva primera feina, després de sis anys a la universitat, em vaig trobar que de cop em tornaven a tractar com un nen. Havia de ser cada dia a l’oficina, durant unes hores fixes i inamovibles. Des d’aleshores vaig tenir molt clar que quan muntés el meu propi negoci faria les coses de manera molt diferent. Vull canviar la manera com es tracta els empleats en les organitzacions i això comença per no tenir oficina, ni ara ni quan facturem 100 milions a l’any. La idea és deslocalitzar completament la feina; no és necessari viure en una gran ciutat com Barcelona o Londres per trobar feina, pots viure al Montseny o a Santander i treballar a Happyforce. L’únic que necessites és una bona connexió a internet. Ara tenim gent als Estats Units, a Palma, al Maresme...

Mobivery, la primera empresa que vas fundar, va guanyar durant dos anys consecutius (2011 i 2012) el guardó Great Place to Work, que premia les pimes espanyoles més ben valorades pels seus empleats. Nosaltres fèiem coses el 2008 que en aquell moment eren molt innovadores. Per exemple, donar la possibilitat de fer vacances il·limitades o instaurar un Pijama Day, en què cada departament podia escollir un dia per treballar des de casa. Quan es parla de conciliació laboral, jo entenc que la paraula hauria de ser integració. Ara moltes empreses noves arriben amb el paquet start-up : joc de tenis taula, futbolí, oficines diàfanes… Però al cap i a la fi, això només són coses materials. Has de donar llibertat i autonomia als teus treballadors, perquè cada persona té necessitats diferents.

stats