NOVES IDEES
Empreses 17/06/2012

Albus Golf: Pilotes de golf que es desfan a l'aigua

Albert Buscató ha ideat unes pilotes de golf que es desintegren completament dins l'aigua. Estan pensades per practicar golf al costat de l'aigua (en hotels de primera línia de mar, al costat de rius o de llacs, en creuers o en iots privats) sense malmetre el medi ambient. Gairebé tota la producció es ven a l'estranger.

Daniel Romaní
3 min

Albert Buscató va viatjar l'estiu del 2006 a Nova York amb l'excusa de passar-hi una temporada per perfeccionar el seu anglès. En realitat, aquella escapada també tenia l'objectiu d'allunyar-se de la seva Barcelona natal. Aleshores Buscató ranejava la quarantena i sentia la necessitat de fer un gir personal i professional -després d'haver treballat en un grapat de sectors: l'agrícola, el món de la construcció, el de les joguines, el químic...-. L'estada a la ciutat dels gratacels va suposar per a l'Albert un abans i un després en molts aspectes: en va tornar oxigenat i amb una bona una idea de negoci.

La idea se li va acudir veient gent jugar a golf en unes instal·lacions esportives situades a la vora del riu Hudson, protegides per xarxes que evitaven que les boles anessin a parar a l'aigua. "¿I si explorés la possibilitat de fer una bola de golf biodegradable, de manera que si anés a parar a l'aigua es desintegrés completament?", va pensar. I mentre caminava cap al seu apartament del cor de Manhattan ja maquinava com fer-ho.

Neix l'Ecobioball

Un cop a Barcelona no s'hi va posar de seguida. "Abans de posar-ho en marxa, vaig explicar el projecte als amics, a la família, a excompanys de feina.... Qui més em va fer decidir a tirar-lo endavant va ser precisament l'única opinió contrària que vaig tenir, d'un conegut que em deia que fracassaria, que no era realitzable i que no interessaria a ningú", explica.

Això va empènyer-lo cap a la direcció inversa. "Sí, em demostraria a mi mateix que era possible fer realitat el projecte", recorda Buscató. Després d'una intensa recerca, que va comptar amb un petit ajut de la Generalitat de Catalunya, el Capital Gènesi d'ACC1Ó, ara ja comercialitza l'Ecobioball en indrets tan diversos com les Maldives, les Seychelles, Mèxic i el Brasil, incloent-hi uns quants països europeus (Alemanya, Holanda, Irlanda i Noruega). "Es ven sobretot a fora; a Espanya només se'n venen el 0,05%", afirma.

L'Ecobioball està pensada per practicar el golf en llocs situats a la vora de l'aigua: en hotels a primera línia del mar, al costat de rius o de llacs, en creuers, en plataformes marines, en iots privats i altres llocs semblants. La carcassa de la bola, feta de biopolímers, es desfà quan és a l'aigua i al cap de 24 hores deixa anar menjar per als peixos, el mateix que es fa servir en els esquers de pesca. Així no contamina l'aigua -salada o dolça- i hi aporta nutrients. L'Ecobioball és un producte que no és tòxic per als peixos ni per als microorganismes marins", explica Buscató. "Al cap de dos o tres dies la pilota es desfà completament", assegura el seu creador.

Albus Golf, que és el nom de la companyia, va començar la comercialització de l'Ecobioball el 2010 en un resort de les Maldives. L'any 2011 va vendre unes 60.000 pilotes de golf. La previsió de Buscató és tancar aquest 2012 havent superat la xifra de les 100.000 Ecobioballs venudes. Si es confirma, té la intenció de posar en marxa altres productes ecològics relacionats amb l'oci, el turisme i l'esport.

Degradació enregistrada

En totes les feines toca fer un munt de coses imprevistes, que no ens van dir en el moment en què ens van contractar i que no solen estar escrites enlloc. En la feina d'emprenedor probablement encara cal fer més activitats no previstes inicialment. Així, per exemple, l'Albert va passar-se quatre nits sense pràcticament dormir per enregistrar en vídeo tot el procés de biodegradació d'una pilota -es pot veure resumit a la web d'Albus Golf.

"Vaig estar enregistrant l'Ecobioball en una peixera, amb peixos i plantes vives, cada dues hores durant quatre dies", explica. I ha hagut d'aprendre a jugar a golf. "Sempre he practicat molts esports, de la bicicleta al bàsquet, i d'altres, però al golf hi he anat a parar per casualitat. Si algun dia un client me'n demana una demostració seria una situació complicada i no voldria fer el ridícul", revela.

stats