Empreses 08/07/2012

Agbar hi torna amb Aigües de Sabadell

La multinacional recupera l'interès mentre altres accionistes històrics com Unnim volen vendre

Toni Garganté
2 min
Agbar hi torna amb Aigües de Sabadell

Agbar va presentar una opa sobre la Companyia d'Aigües de Sabadell (Cassa) el 2010, després de dures tensions amb l'Ajuntament de la cocapital vallesana, que compta amb una participació global del 24,61% en el capital de la concessionària d'aigües. La situació va arribar a extrems poc vistos. El consell d'administració de Cassa va rebutjar l'oferta (que pagava l'acció a 66,6 euros, per sobre dels 55 euros de valor en llibres), que va considerar hostil des d'un primer moment.

El capital de Cassa està dividit en dos tipus d'accions. La sèrie A és propietat de l'Ajuntament de Sabadell i representa el 20% de l'accionariat. La sèrie B inclou la resta d'accions del consistori i també les participacions dels altres accionistes. El nus del problema en l'opa de fa any i mig va ser que l'Ajuntament de Sabadell no estava obligat a vendre les accions de la sèrie A, ja que quedaven fora de l'oferta.

Per acabar-ho d'adobar, el consell d'administració -on no està representada Agbar- va captar la voluntat de gairebé tota la resta de socis, que al final no van vendre les accions. Tot plegat, l'opa només va aconseguir l'acceptació del 2% del capital. Agbar es va quedar, per tant, amb una situació d'un 11,16% del capital, un percentatge que manté actualment.

La setmana passada Cassa va celebrar junta d'accionistes. Hores abans es van reviure els episodis de finals del 2010, perquè el consell d'administració va enviar un comunicat a la CNMV en què remarcava que no tenia "coneixement formal de l'existència de converses" entre socis. D'alguna manera, només amb aquest fet rellevant la concessionària va admetre que hi tornava a haver negociacions entre accionistes.

Fonts del sector van afirmar que Agbar manté l'interès a augmentar el pes a Cassa, però la diferència és que ara no presentarà una nova opa, sinó que senzillament espera que l'empresa de Sabadell li faci una oferta de venda, o que alguns socis vulguin desprendre's de les seves accions. Aquest últim cas pot ser el d'Unnim Banc, que en la junta va substituir Unnim Caixa al consell d'administració. Unnim ha estat adjudicada al BBVA, tot i que encara no ha desembarcat en la gestió de l'antiga caixa. Altres portaveus han destacat que el BBVA té intenció de vendre el 7% de Cassa, però d'altra banda entén que es tracta d'una participació de "vinculació al territori que és difícil que la gent entengui per què es ven". En la mateixa situació es podria trobar Banc Sabadell, que compta amb un percentatge similar de Cassa, del 7,25%.

Hi ha altres socis tradicionals que també podrien vendre: la Cambra de Comerç de Sabadell (2,6%) i el Gremi de Fabricants (3,1%).

Cassa va aprovar a la junta un dividend d'1,44 euros a càrrec del 2011. El 25 de juliol en pagarà 0,89 euros. El benefici de l'any passat va ser de 600.000 euros, amb una caiguda del 40% respecte a l'any anterior. En el primer trimestre d'aquest any ha registrat unes pèrdues de 340.000 euros.

stats