FINANCES
Empreses 29/04/2012

Abertis sacseja el seu accionariat

L'entrada d'OHL, amb la compra del 10% que mantenia ACS, culmina un procés iniciat l'any 2007

Ignasi Pujol
2 min
Abertis sacseja  El seu accionariat

El conseller delegat d'Abertis, Francisco Reynés, explicava aquesta setmana en un col·loqui a l'escola de negocis Esade que una de les conseqüències directes de l'actual conjuntura econòmica és que tots els valors que cotitzen en el principal selectiu de la borsa d'un país que viu una situació complicada, com ara Espanya, es veuen afectats -almenys en un primer moment- en la mateixa proporció, al marge del sector d'activitat de la companyia, l'àrea d'influència i la professionalitat de la gestió.

És el que li ha passat a Abertis, el grup d'infraestructures participat per La Caixa. És per això que durant els últims dos anys la companyia s'ha centrat a consolidar les seves participacions i a capturar sinergies en els seus negocis, tractant de reduir alhora el seu endeutament (que ara se situa en 12.841 milions d'euros).

Ha estat la manera d'emetre al mercat senyals de solidesa financera. Ara la companyia ja està preparada per assumir novament operacions (com va fer des del 2005 fins al 2009), tot i que requereixen una prudència més gran i més dosis de racionalitat financera. Aquesta setmana ha anunciat l'acord amb OHL per integrar les autopistes de la constructora espanyola al Brasil i Xile, un total de 3.569 quilòmetres de vies de peatge, gairebé l'extensió que ja gestiona actualment el grup d'infraestructures presidit per Salvador Alemany. El grup té, així, menys risc a Espanya.

Operació gegantina

L'operació, valorada en prop de 3.000 milions d'euros, reportarà a OHL unes plusvàlues de 1.200 milions i, a més, suposarà l'entrada de la constructora al capital de la concessionària amb el 10% de les accions que mantenia ACS, la constructora de Florentino Pérez, soci històric d'Abertis. OHL serà el tercer soci de referència del grup, per darrere de La Caixa (28%) i el fons de capital de risc britànic CVC (15%). Amb aquest canvi de mans del 10% del capital es culmina també una mutació accionarial que es va iniciar el 2007 amb la progressiva sortida de les caixes d'estalvi espanyoles del capital de la concessionària a causa de les seves necessitats de capitalització. Entre el 2007 i el 2011 aquestes entitats -a excepció de La Caixa- es van desprendre d'un 18% del capital d'Abertis, que ha vist com el seu free float (accions en mans de petits inversors) ha passat del 31,5% al 44% en quatre anys.

Els analistes consideren que la cotització de l'acció ha absorbit d'una manera molt sòlida aquesta sortida de les caixes. Segons va explicar Reynés, actualment el 65% del free float està en mans d'inversors institucionals i la resta correspon a particulars.

El primer executiu d'Abertis va destacar que entre les principals vint firmes d'anàlisi d'inversions (com JP Morgan, Credit Suisse, BPI i Deutsche Bank) cap recomana vendre les accions d'Abertis; mentre que el 70% recomanen comprar, i el 30%, mantenir-les.

stats